Vanliga frågor och svar


Babysimmet

På Hågabadet i Delfinens sportcenter i Håga by, har vi verksamhet på söndagar 10.00 - 12.00.

Karta finns på Delfinens sportcenters hemsida under rubriken "Kontaktinfo".

Parkering finns, utan avgift, bredvid centrumet i Håga by.

Buss 6 går till Håga by. Kliv av vid ändhållplatsen.

Omklädningsrum är gemensamt på herrarnas. Där kan hela familjen byta om tillsammans om man vill. I damernas omklädningsrum är det bara mammor och barn.

Klädskåp finns att ha kläderna i om man vill. En femkrona krävs, som man får i retur när skåpet öppnas.

Duscha och tvätta sig är viktigt före bassängbad för att tillföra så lite smuts och bakterier som möjligt till badvattnet. På babysimmet duschar föräldrarna före badet. Bebisarna skall inte duscha före badet då de fort blir nedkylda.
Glöm inte håret då föräldrar ska vara förebilder och gärna dyka med sina barn.
När barnen blir över 1 år skall även de duscha före badet. Tänk på att också lära barnen detta, eftersom detta gäller i alla simhallar. Smörj inte in barnen innan badet. De blir hala och svårare att hålla.

Badkläder: För att babysimma krävs egentligen ingen utrustning alls!
Ett antal handdukar och badkläder till familjen är allt ni behöver ha med er.
Även barnet skall ha badbyxor för att begränsa ev små "olyckor" i bassängen,
men det går bra med vilka byxor som helst.
På förekommen anledning så rekommenderar vi dock babysimsbyxor. Även barn som blivit 2-3 år kan behöva sådana byxor för att begränsa om en "olycka" sker.

Amningsråd/matningsråd: Allmänt gäller annars att inte mata barnet strax innan ni ska bada för att minska risken för små "olyckor" i bassängen.
Amma/ge dryck efter badet då barnet blir törstigt av allt badande. Stolar och bord finns vid bassängen.

Efter badet är det viktigt att barnen tvättas ordentligt.

Bassängen på Hågabadet håller 34 grader. Vattnet renas med klor.
Bassängen är 12m x 4 m. 10 meter av bassängen är 1,20 m djup och resterande 2 meter är 60 cm djup.

Kvarglömda kläder läggs tillsammans med övriga kvarglömda kläder i en korg på Hågabadet. Kontakta en handledare så blir du visad var du kan leta.

Fikasugen efter badet? Klockan 12 öppnar Kulturoasen i Håga by som serverar fika och lättare lunch.

"Babysim" bygger på att barn och föräldrar är aktiva tillsammans. Det gör att du som förälder även utanför en aktivitetsgenomgång kan "öva" färdigheter genom lek. Målet är att ha trevligt tillsammans i badet och att barnet får utvecklas i egen takt. Inte förrän i skolåldern är barnet så kroppsligt utvecklat att bröstsim blir naturligt.
Innan dess kommer barnet att simma och vara en hel del under vatten, och är du själv med i bassängen behövs ingen simdyna.
De runda simringarna är en leksak och skall användas som detta. Det finns barn med simring som hoppat i bassängen, hamnat upp och ner och inte kunnat vända sig på egen hand. Är barnet utan simdyna tar det sig självt upptill ytan, vilket de tränat på sedan de började med babysim. Som förälder ansvarar du för ditt barn när ni är på badet. Du kan inte lämna barnet ensamt på badet i tron att handledarna övervakar.


Allmänt


Terminsavgiften du betalar används till hyra av badet samt inköp av sim- och lekmaterial. 

Medlemsavgiften som är 50 kronor per år och person används till förbundsavgift 5 kronor där bl a olycksfallsförsäkring ingår. Resten används till porto, kopiering, telefon, kontorshyra m.m. 

Arbetet i föreningen sker ideellt. Inga handledare har arvode. Vi ansvarar gemensamt, alla vi medlemmar, för att verksamheten fungerar. Du som förälder och medlem kan vara "hjälpledare" i den grupp ditt barn deltager i. Är en handledare sjuk kan du rycka in och tillsammans med de andra i gruppen se till att verksamheten genomförs. Våra handledare är utbildade föräldrar, och vi har varje termin utbildningar om du är intresserad av att bli handledare. Intresseanmälan om att bli handledare kan göras via mail.

Stödmedlem till föreningen kan man bli efter det att man slutat bada i föreningens regi.